Lucuma este fructul arborelui Pouteria lucuma originar din America de Sud.
Pudra de lucuma este foarte apreciată ca îndulcitor natural. Acest fruct are un indice glicemic scăzut, deci poate fi consumat de către persoanele care suferă de diabet zaharat, dar și de cei care au nevoie să-și stabilizeze nivelul de glucoză din sânge.
Fructul de lucuma conține o mulțime de carbohidrați sănătoși, care reprezintă o sursă excelentă de energie pentru întregul organism.
Lucuma este considerat un aliment care contribuie semnificativ la întârzierea procesului de îmbătrânire. Este un fruct care și-a câștigat și îndeplinit de-a lungul vremii rolul de aliment-medicament datorită proprietăților antibacteriene, antimicrobiene și antifungice.
Este un fruct utilizat și pentru sănătatea sistemului cardiovascular. Cele mai recente studii au demonstrat din nou că lucuma ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Lucuma este un fruct extrem de bogat în fier, motiv pentru care contribuie la prevenirea anemiei.
Pudra de lucuma este adesea utilizată de sportivi și de persoanele care merg regulat în sala de sport pentru că reprezintă o sursă excelentă de potasiu ce facilitează recuperarea rapidă a mușchilor după un efort susținut.
Este un fruct bogat în caroten, bun pentru întărirea imunității și păstrarea sănătății pielii, dar are în compoziție și cantități importante de vitamina B3 și vitamina B2 care ajută la păstrarea funcționării normale a sistemului nervos.
Cum se folosește lucuma
Aroma sa fructată, deosebită, permite folosirea pudrei de lucuma în orice fel de desert, de la creme pentru prăjituri până la adăugarea în smoothie-uri.
Putem înlocui zahărul cu lucuma într-un raport de 1 la 2 (la 1 lingură de zahăr echivalează cu 2 linguri de lucuma)